25 ÉVE A MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Az anyajegyszűrés életet menthet

Molnár Viola Anna újságíró, blogger járt nálunk anyajegyszűrésen.

Az anyajegyszűrés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A melanoma időben történő felismerése életet menthet - ehhez viszont elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel járjunk dermatoszkópos vizsgálatra. Mivel már aktuális volt az éves szűrésem, nemrég ellátogattam a Bársony Orvosi Központba, ahol az alapos vizsgálaton túl rengeteg hasznos tanácsot is kaptam a Bársony bőrgyógyászától, Dr. Kóti Zsuzsától.

A szűrővizsgálat, ami semmilyen kellemetlenséggel sem jár

“Sokan tartanak a szűrővizsgálatoktól, de ez az a vizsgálat, ami semmilyen fájdalomérzettel vagy kellemetlenséggel nem jár. Ez egy nagyon könnyen kivitelezhető szűrés, ami akár életet is menthet, mert könnyű észrevenni, ha egy anyajegy rossz irányba fordul és az időben elkapott elváltozás valójában egy gyorsan megoldható probléma” - kezdi mesélni Dr. Kóti Zsuzsa, majd hozzáteszi, valójában már 1 éves kortól javasolja a rendszeres vizsgálatot, ha valakinek vannak anyajegyei.

Egyénfüggő, hogy kinél mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat - hiszen változó, hogy kit mennyi anyajeggyel áldott meg a sors: esetemben nagyjából húsz percet vett igénybe a dolog, ami valóban semmilyen kellemetlenséggel sem járt, ellenben nagyon alapos volt.

Hajlamosító tényezők

Ez a vizsgálat is az anamnézis felvételével kezdődik, hiszen a melanoma kapcsán is beszélhetünk hajlamosító tényezőkről. “Rizikótényezőnek számít, ha valaki világosabb bőrtípusú, ha sok anyajegye van, ha a családban a vérszerinti rokonok között előfordult már bőrdaganat, illetve életmódbeli tényezők is vannak: hogy ki mennyit tartózkodik a napon és szenvedett-e már napégést.” - magyarázza a doktornő.

A dermatoszkópos vizsgálat

A vizsgálat során dermatoszkóppal, azaz egy mikroszkóphoz hasonló kézi eszközzel nézik végig a testet, és minden egyes anyajegynél visszajelzést adnak arról, mit látnak. Nálam szerencsére minden rendben volt, a doktornő egyetlen anyajegyem jövőbeli eltávolítását javasolta. “Eltávolíttatni nem csak akkor érdemes egy anyajegyet, ha egyértelműen bőrdaganatról van szó, hanem akkor is, ha a szerkezete magában hordozza annak a lehetőségét, hogy rossz irányba változzon, valamint ha rossz helyen van: irritációnak van kitéve vagy sokszor sérülhet.” - indokolta. A szóban forgó anyajegyem ez utóbbi kategóriába esett: sajnos a melltartó és a táska pántja napi szinten súrolja. Szabad szemmel teljesen épnek tűnt, dermatoszkóppal megvizsgálva viszont a bőrgyógyász látta, hogy irritált a felülete.

Rendszeres önvizsgálat

Mielőtt útnak indultam volna, a doktornő még hasznos tanácsot is adott a helyes otthoni önvizsgálathoz, az ugyanis az éves szűrővizsgálat mellett a második legfontosabb dolog, amit megtehetünk az egészségünkért. “Nagyon egyszerű megjegyezni, hogy mire kell figyelni: ABCDE a metódus neve.

A, mint asymmetry, azaz aszimmetria. Változott az anyajegy alakja? Szabálytalan a formája?

B, mint border, azaz határ.  Elmosódott vagy éles a határa a bőrfelülettel?

C, mint color, azaz szín. Egységes színű vagy különböző színárnyalatokat mutat?

D, mint diameter, azaz átmérő. 6 mm átmérő felett magasabb a melanoma kockázata.

E, mint evolving, azaz változás. Tapasztalsz-e bármilyen változást, amit szokatlannak érzel?”

A legjobb gyógymód a megelőzés

Az éves szűrővizsgálat és a rendszeres önvizsgálat mellett a napvédelem is nagyon fontos: a doktornő felhívta rá a figyelmemet, hogy az ózonköpeny évről-évre vékonyodik, azaz a földre jutó UV-sugárzás mennyisége is egyre nagyobb. A fényvédő és a kalap tehát nem csak akkor indokolt, ha valaki strandra vagy napozni megy, hanem mindig, amikor napfény érheti a bőrét. "Azt szoktuk mondani, hogy a bőr nagyon jól regenerálódik, de nem felejt: például szépen meggyógyul egy leégésből, de az a leégés oly módon mégis nyomot hagy, hogy hosszútávon növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát, továbbá a bőr öregedésének természetesen zajló folyamatát gyorsítja." - zárta a vizsgálatot Dr. Kóti Zsuzsa.

Az anyajegyszűrés árakhoz kattintson IDE >>

Bejelentkezéshez kattintson IDE >>

barsony.hu - Prospektus
Bársony magazin
fibróma eltávolítás
A fibróma kötőszöveti sejtekből álló jóindulatú szöveti burjánzás, mely a test bármelyik részén megjelenhet. A bőrön található fibrómák jellegzetes...
Mire figyeljen nyáron, akinek sok anyajegye van?
Dr. Lukácsi Andrea bőrgyógyász válaszol: Akinek sok anyajegye van, annak nem csak nyáron kell odafigyelnie a bőrére. Célszerű évente bőrgyógyászati...
fenyvedelem_SPF_melanoma
dr. Horváth Zsuzsanna, bőrgyógyászunk a HVG onlinenak nyilatkozott az egész éves fényvédelem jelentőségével kapcsolatban. A legtöbben a nyaralásuk...
Bőrünk nem felejt
Villám kérdezz-felelek a napozásról dr. Lukácsi Andrea bőrgyógyász szakorvossal   Most akkor napozzunk vagy ne? Ha igen, akkor mikor és mennyit?...
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek