25 ÉVE A MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Bőrünk nem felejt

Villám kérdezz-felelek a napozásról dr. Lukácsi Andrea bőrgyógyász szakorvossal

 

 dr. Lukácsi Andrea, bőrgyógyász szakorvosMost akkor napozzunk vagy ne? Ha igen, akkor mikor és mennyit? Mit ajánl a bőrgyógyász?

Az első 3 kérdésre egyetlen válasz létezik, melyet bőrünk egészsége és a bőrdaganatok megelőzése érdekében érdemes megfogadni, mégpedig az, hogy ne napozzunk. Ugyanis nincs olyan, hogy egészséges napozás, tévhit az is, hogy a nyári szezon előtt végzett szoláriumozással megelőzhető a bőr leégése. Egy barna bőr ugyanúgy le tud égni, ha nem figyelünk oda a fényvédelemre. Valamint az kevesek számára ismert, hogy a lebarnult bőr az UV sugárzás okozta bőrsérülés jele. Az UV sugárzás vissza nem fordítható károsodásokat okoz a bőr szerkezetében, így a bőrrák veszélye mellett bőrünk az öregedés - ráncok, értágulatok, pigmentfoltok jeleit fogja mutatni.

A napozási szokások változásával soha nem látott mértékben emelkedett a bőrdaganatok száma. A melanoma (anyajegyekből kialakuló festéksejtes bőrrák) kialakulásának rizikóját 5 napégés megkétszerezi, illetve a 35 éves életkor előtt szolárium használat 59%-kal növeli meg.

Fényvédelem

 

Hogy kell hatékonyan és biztonságosan napozni?

Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai jelentésekben közvetített UV indexet, mely 6 felett magas rizikót jelent a napon a megfelelő fényvédelem nélküli bőr számára. A legfontosabb szabály, hogy ne tegyük ki bőrünket direkt napsugárzásnak, inkább keressünk árnyékot, használjunk fényvédőt, kalapot és napszemüveget.

Mikor használjunk fényvédőt és milyet?

Sokan azt gondolják, hogy csak akkor szükséges fényvédőt - naptejet használni, ha kifekszünk a napra. Ez is egy tévhit, hiszen a szabadban eltöltött idő megfelelő fényvédelem nélkül a ruhából kilógó testrészeink leégését vonja maga után. Ez a típusú leégés semmiben sem különbözik a napon kifekve elszenvedett leégéstől. Tehát fényvédőt akkor használjunk, ha kilépünk az utcára, akár csak dolgozni megyünk, akár a boltba, állunk a buszmegállóban és tűz a nap, bőrünk 10 perc alatt leéghet. Vagy például egy kirándulás során gyermekünk kilógó testrészeit is mindenképp fontos bekenni. Lehetőleg magas faktorszámú, patikában vásárolt hypoallergén fényvédő krémet használjunk, melyet megfelelő vastagságban és rendszerességgel (2-3 óránként) kell a bőrön eloszlatni. Fontos tudni, hogy a tavaly felbontott fényvédő krém már nem biztosít megfelelő UV védelmet, ezért mindig használjunk frissen felbontott terméket az új szezonban.


Napozás utáni bőrápolásSzükséges a napozás utáni bőrápolás? Hogy végezzük?

Napozás után fontos a bőr hidratálása, erre a legalkalmasabbak a gyógyszertárban kapható kifejezetten erre a célra kifejlesztett napozás utáni testápolók, melyeket célszerű naponta kétszer használni.

barsony.hu - Prospektus
Bársony magazin
anyajegyszűrés a Bársonyban
Molnár Viola Anna újságíró, blogger járt nálunk anyajegyszűrésen. Az anyajegyszűrés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A melanoma időben...
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek