Lézeres szőrtelenítés - csúcstechnológiás lézer - orvosi háttér

Dr. Szabó Tünde bőrgyógyász szakorvossal beszélgettünk a lézeres szőrtelenítésről, a lézerekről és arról, hogy miért fontos az orvosi háttér

Manapság már szinte mindenki hallott a lézeres szőrtelenítésről. Egyre több helyen végeznek ilyen kezeléseket, többféle lézer technológiával. Mire érdemes figyelnünk a választásnál?

Először is nagyon fontos az alkalmassági vizsgálat. Ha a páciens nem alkalmas a lézeres kezelésre, akkor hiába veszi igénybe, nem lesz eredményes a kezeléssorozat.

Fontos az orvosi háttér. Mindenkinek nagyobb biztonságot jelent, ha egy orvossal konzultálhat a kezelés előtt.  Lézeres eljárásról beszélünk, ami szaktudás és tapasztalat nélküli, avatatlan kezekben kárt is okozhat.

Érdemes egy kicsit utánanézni az egyes szőrtelenítési eljárásoknak is. Sokan nem tudják például, hogy az IPL technológia nem azonos a lézeres szőrtelenítéssel. Mi a különbség?

Az IPL egy villanófényes eljárás, ami tulajdonképpen a gyantázás alternatívájának tekinthető. Előnye, hogy nincs begyulladt szőrtüsző, szőrbenövés, viszont ez nem végleges eljárás! A szőrnövekedés csak lelassul, nem szűnik meg. Olcsóbb kezelésről van szó, de hosszú távon nem hozza meg a várt eredményt.

A lézeres szőrtelenítés során a lézer fényenergiája a szőrszál pigmentanyagában nyelődik el. A hő közvetlenül a szőrtüszőbe jut és így a növekedési fázisban lévő szőrtüsző elpusztul.

Egy teljes kezeléssorozat után a szőrtelenítés véglegesnek mondható. Természetesen előfordulhat, hogy néhány év elteltével szükségessé válik egy-egy fenntartó kezelés - például a hormonháztartás változásának hatására, a világos pihe szőrszálak megerősödhetnek - , de ez ritka és egyéntől függő.

Miért egyedülálló az Alexandrite lézertechnológia?

Az Alexandrite a lézerek csúcstechnológiája az esztétikai kezelések terén. A világon egyedül csak az Alexandrite lézer rendelkezik 757 nanométer hullámhosszúságú energiasugárral. Alexandrite lézerkezelés során a bőrre kerülő fény kizárólag a célszövetben, a szőrszál pigment-tartalmában nyelődik el, a környező bőrfelületben nem, így azt semmilyen módon nem károsítja. Az eljárás rendkívül precíz, a kezelés során egy szőrszál sem marad ki.

A kezelés időben is sokkal gyorsabb más technológiákhoz képest, akár a felére is csökkenthető.

Bármely testrész lézeres szőrtelenítésére alkalmas?

A többi lézerhez hasonlítva sokkal kíméletesebb az eljárás, a legérzékenyebb területeket is fájdalom nélkül kezeli. Az Alexandrite készülék egy speciális hűtőmechanizmussal is rendelkezik, a kezelés alatt folyamatosan hűti a bőrt, így a más lézeres technológiáknál jellemző csipkedő érzés csak nagyon minimálisan, vagy egyáltalán nem tapasztalható.

Mindenki alkalmas a lézeres szőrtelenítésre?

Sajnos nem, ezért is fontos az orvosi konzultáció és alkalmassági vizsgálat. A végleges lézeres kezelés a világos színű bőrön lévő sötét színű, erősebb szőrszálak esetében a leghatékonyabb. Az ősz szőrszálakra és a szőke, nagyon vékony, pihés szálak esetében azonban nem alkalmazható a lézer a melanin (festékanyag) hiánya miatt.

Milyen gyakran kell szőrteleníteni és hány alkalom szükséges a kívánt eredmény eléréséhez?

Ez természetesen mindig egyéntől és szőrnövekedéstől függ, azonban általánosságban elmondható, hogy a 4-8 kezelés szükséges és az alkalmak között 8-9 hétnek el kell telnie. A kezelések során a szőr mennyisége fokozatosan csökken és a harmadik alkalom után már jelentős csökkenés tapasztalható.

Mi történik akkor, ha valaki télen elkezdi a lézeres szőrtelenítést és egész nyáron nem tud jönni a nyaralás, napozás miatt? Újra előlről kell kezdenie a kezeléssorozatot?

Ha a lézeres szőrtelenítő kezelésnél nyáron kimarad több hónap az nem probléma. Az addig elért eredmény megmarad. Ez idő alatt bármilyen szőrtelenítő eljárás alkalmazható. A következő kezelés előtt 4 héttel viszont csak borotválni szabad a kezelendő területet. Fontos, főleg a nyári hónapok után, hogy napbarnított bőrön nem végezhető lézerkezelés,  le kell kopjon a nyári barnaság és ezután ajánlott egy teszt kezelés.

Aktuális akcióinkról itt értesülhet >>

 

Bársony magazin

lézeres szőrtelenítés
Borotva, hideggyanta, meleg gyanta, epilátor, szőrtelenítő krém, hosszú nadrág harminc fokban. Dolgok, amikből a legtöbb nőnek már elege van, amikor...

Kérdezzen az orvostól!

Ha többet szeretne tudni kezeléseinkről, ha nem biztos benne, melyik nyújtaná az Ön számára az ideális megoldást, tegye fel kérdéseit szakorvosainknak!

Kérdezni szeretnék

Pácienseink véleménye

Ők azok, akik változtattak azokon a problémákon, amik esetleg már évek óta nehezítették a mindennapjaikat és nálunk szerzett tapasztalataikat megosztják kedves olvasóinkkal.

Elolvasom

Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, és személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek