25 ÉVE MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Rosacea kezelése

A rosacea a lakosság mintegy 10%-át érintő krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Felismerése nem minden esetben könnyű, főleg az első tünetek jelentkezéskor. A modern világ okozta kihívások bőrünket sem kímélik, egyre többen ismerik fel a hiperérzékeny bőr tüneteit és a bőrgyógyászok is gyakran számolnak be az esetszámok növekedéséről.

A jó hír az, hogy odafigyeléssel és orvos-esztétikai kezelésekkel a tünetek mérsékelhetőek. A bőrt ebben az állapotban érzékeny-intoleráns bőrnek kell tekinteni és ennek megfelelően kell ápolni hypoallegén dermokozmetikumokkal. Jó hatásúak a termálvizet tartalmazó termékcsaládok szenzitív változatai, pl. Rosaliac, Sensibio AR.

Mi is az a rosacea? Mik a tünetek?

Elsőre nem mindig könnyű felismerni ezt a típusú bőrelváltozást, sokszor nem is állandóak a tünetek. Eleinte csak finoman és időnként jelentkeznek, de ha nem reagálunk időben, akkor a tünetek egyre makacsabbakká válhatnak. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a kipirulás (flushing jelenség), apró erecskék (teleangiectasák), göbök (papulák) jelenléte. A páciensek gyakran égő, szúró érzésről számolnak, bőrük gyakran húzódik, száraz. Kezdetben átmenetileg jelentkező kipirulás jelentkezése a leggyakoribb tünet. Gyakori, de véletlenszerű extrém bőrérzékenység, mely égő, viszkető érzéssel párosul. Száraz, hámló bőr még zsírosabb bőr esetén is.

A bőr hirtelen belobban, elvörösödik. Leggyakrabban az arcon centrofaciálisan (arcközép), állon, orron és homlokon jelennek meg a tünetek. Ezenkívül a láthatóvá váló hajszálerek vagy seprűvénák, esetleg pattanásszerű kiütések hívják fel a figyelmet a rosaceara. A papulák (vörös göbök) és pustulák (gennytartalmú vörös göbök) kinézetükben hasonlítanak az aknéra hajlamos bőr esetében jelentkező gyulladásra, itt azonban nincsenek eltömődött pórusok, mitesszerek, a bőr inkább száraz, mint zsíros és a rosacea foltok nem hagynak hegeket a bőrön. A rosaceas bőr esetében, 50%-ban szemkörnyéki tünet is jelentkezik, irritáció, duzzadt szemek formájában. Okozhat akár szemhéjgyulladást, árpát vagy kötőhártya-gyulladást.

A rosacea súlyosabb formájára az úgynevezett, phymatosus formára a bőr megvastagodása jellemző. Ez leggyakrabban az orr területén jelentkezik és rhinophyma - borvirágos orr vagy karfiol orr néven ismert. 

A hajszálerek, elpattanására hajlamos bőr, más néven couperosa is egy hiperérzékeny bőrállapot. A tünetek hasonlóak, mint a feszülő és égő érzés. A hajszálerek elpattanására hajlamos bőr jellemzői a bőrpír, a szárazság és az érzékenység. A Bőrpír a kitágult erek miatt válik láthatóvá. Az erek a bőr meggyengült rugalmassága miatt kitágulnak, amikor vér érkezik a bőrbe, de utána nem szűkülnek össze, mint normál bőr esetén.

Kik érintettek?

Az eddigi kutatásokból az derül ki, hogy a 30-50 év közötti, világosbőrű, különösen a kelta és az észak-európai származású nőknél fordul elő leggyakrabban. Jellemző rájuk a világos haj és szemszín. Férfiaknál is előfordulhat, bár ritkábban, olyankor viszont a tünetek is sokszor erőteljesebbek. Az adatok alapján a rosacea örökletes lehet.

Mitől alakul ki rosacea?

rosacea közvetlen kiváltó oka nem ismert, kialakulásában a megváltozott immunológiai, vasculáris (ér) és ideg érzékelési válaszreakcióknak lehet szerepe. Egyes kutatások a a bőr mikróbák egyensúlyi felborulását és bizonyos emésztőrendszeri baktériumot (helicobacter pylori) is összefüggésbe hoznak a rosacea megjelenésével. 

Rosaceát befolyásoló környezeti tényezők

Ha valakinek hajlama van rosaceára akkor bizonyos, a betegség tüneteit provokáló, felerősítő tényezők elkerülésére érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni és kitapasztalni hogy kiváltanak-e  bőrreakciót, súlyosbítják-e a tüneteket.

Számos provokáló tényező ismert. Ide tartoznak:

  • környezeti tényezők mint a meleg, hideg hőmérséklet, napsugárzás, UV-sugárzás, szél, páratartalom, légszennyezés. A pollen koncentráció is befolyásolhatja a rosaceás bőr állapotát.
  • alkohol, forró, fűszeres ételek, koffein fogyasztása
  • bizonyos gyógyszerek (sympathomimetikumok, anticoncipiensek) 
  • helyileg alkalmazható hatóanyagok pl: benzoyl-peroxid,  tretinoin
  • emésztőrendszeri problémák (Helicobacter pylori, reflux) 
  • pszichés tényezők, mint a düh vagy a stressz. A stresszhormonok, mint például az adrenalin, gyulladásos folyamatokat vált ki a bőrben.
  • bizonyos illatanyagok, kozmetikumok, vegyszerek, mosószerek 
  • forró fürdő, gőz
  • megerőltető testmozgás
  • mechanikus hatások, mint például az arcradírozás, microdermabrázió és kémiai peelingek 

Rosaceás bőr ápolása

Felmerülő gyanú esetén mindenképpen érdemes szakorvossal, bőrgyógyásszal konzultálni, aki megerősítheti a diagnózist és kezelési, bőrápolás javaslatot is tud adni. Érdemes észben tartani, hogy nem minden bőrpír rosacea, viszont enyhébb tünetek is jelezhetik ezt a típusú bőrelváltozást.

Kezelés esetén szükséges lehet vényköteles gyógyszerek alkalmazására is, melyek csökkentik a gyulladást és antibakteriális hatásúak is.

Bőrgyógyász segítségével lehetőség van egy gyengéd, de hatékony bőrápolási rutin összeállítására. Érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a bőrnyugtatásra és a barrier erősítésére. Bizonyos hatóanyagok kifejezetten segíthetnek a bőrápolásban: azelainsav-származékok, gyengéd retinoidok, enyhe BHA és PHA savak, bőrnyugtató antioxidánsok és növényi származékok. Fontos a megfelelő hidratálás és bőrvédelem, illetve a fényvédők mindennapos használata egész évben. Ebben az esetben akár fizikai fényvédő formájában.

Mindezek mellett a türelem kulcsfontosságú, a bőr reagál a változásokra, de nem feltétlenül azonnal. A kitartó és szakszerű ápolás, a szakorvosi utánkövetés általában meghozza a kívánt eredményt és az egyenletesebb bőrképet.

Kezelések rosacea esetén

A rosacea súlyosságától függően a bőrgyógyász helyi vagy szisztémás kezelést javasolthat. Mindenképp egy hosszú távú terápiára kell készülni, mert a gyulladás megszűnése a rosaceában lassú folyamat. Helyi kezelésként alkalmazhatók ivermectin, azelainsav, metronidazol tartalmú krémek. Szisztémás kezelést általában súlyos, helyi kezelésre nem reagáló rosacea esetén rendelnek el, ez 2-3 hónapos doxycyclin, vagy alacsony dózisú isotretinoin kezelést jelent. Mind a helyi, mind a szisztémás kezelésben használt szerekre jellemző, hogy fényérzékenységet okoznak, ezért ez idő alatt tilos lézeres kezeléseket végezni.

A fenti kezeléseken túl néhány orvos-esztétikai kezelés is rendelkezésre áll. Leggyakrabban a lézeres kezelést alkalmazzuk (IPL, Nd-Yag), mely látványosan csökkenti a seprűvénák láthatóságát, a kiserek összezárása révén a gyulladásos folyamatot.

A phymatosus formában pedig sebészi kezelés is szükséges lehet.

A rosacea minden formájában a fényvédelem kiemelt jelentőségű, illetve a provokáló tényezők minimalizálása is fontos.


 

barsony.hu - Prospektus
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek