25 ÉVE MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Hogyan kezeljük az aknés hegeket?

Nőket és férfiakat is egyaránt érintő kellemetlenség a heges bőr, legyen szó bármely testrészről. Hegek esetén sokszor egy műtéti beavatkozás következtében kialakuló esztétikai problémára gondolunk, de az aknés hegek gyakrabban keserítik meg az emberek életét. Fontos megemlíteni, hogy ez a típusú probléma a férfiakat pontosan ugyanannyira zavarja, mint a nőket. Ráadásul az ő esetükben még sminkelési praktikák, akár csak BB krém bevetésére sem feltétlenül van lehetőség. Az akné következtében kialakuló hegek leggyakrabban az arcbőr területét érintik, ami gyakran vezethet önbizalomhiányhoz és szorongáshoz is. A hegek orvos-esztétikai kezelése olyan lehetőség, mellyel látványos és tartós eredmény érhető el, műtéti beavatkozás nélkül.

Hegek típusai

A heg egy fibrotikus kötôszövet, mely a keletkezett szövethiányt pótolja. Leggyakrabban aknét, traumás sérüléseket, műtéti beavatkozásokat követően alakulnak ki.  A hegeket két nagy csoportra bonthatjuk:
- normál hegekre melyeket, minden esetben sérülés előz meg és
- kóros hegekre melyek közé soroljuk az atrophiás hegeket, hypertrophiás hegeket és keloidokat.

A hipertrófiás heg mérete az eredeti sérülés határain belül marad, csak a bőr szintjéből előemelkedik, színe vöröses, gyakran viszket. Szinte mindig vágások után alakul ki. A keloidos hegekre jellemző, hogy a hegszövet túlburjánzik az eredeti seb határain, jellemzően a mellkas felső részén, vállakon jelentkezik. Keloid képződésre hajlamos egyéneknél kisebb sérülések, gyulladások, csípések után is kialakulhat, akár hónapok múlva is.

A hegképződést befolyásolhatja a bőrtípus, genetikai tényezők (sötétebb bőr hajlamosabb a kóros hegképzésre), életkor (idősebb korban a bőr gyógyulása lassabban megy végbe, míg a fiatalabb bőr hajlamosabb arra, hogy túl burjánozzon), a heg elhelyezkedése, keletkezésének típusa, fertőzés, az egyén alapbetegségei. 

Kép forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958495/

Aknés bőr 

Aknéval élni nem könnyű, sokszor a pattanások kísérőjeként vagy azok eltűnését követően foltokkal, hegekkel kell szembe nézni. Ez ugyanolyan problémát és stresszt jelent, mint maga a gyulladt bőr.

Ha szeretnénk tenni akné ellen, nagyon fontos kiemelni akné esetében a megelőzést. Ha az akne bármely formája által érintett keressen fel mihamarabb bőrgyógyászt, aki az okok felderítésén túl olyan kezelést vagy arcápolási rutint, hatóanyagokat javasol, amivel elkerülhető súlyosabb akné formák kialakulása és a későbbi maradványtünetek, például az akné utáni hegek megjelenése.

Akné következtében a hegeken kívül gyakran alakul ki a gyulladást követő hiperpigmentáció (PIH). Ezek halványítására, megszüntetésére a pigmentfoltokkal kapcsolatos cikkünkben olvashat bővebben.

Mitől alakulnak ki aknés hegek?

Aknés hegek akkor alakulnak ki, ha a gyulladás a bőr mélyebb rétegeit érinti. Ha a sebgyógyulási folyamat során a bőr szerkezete károsodik, 2 típusú aknés heg jelentkezik, attól függően, hogy a granulációs és maturácoius fázis során mennyi kollagén termelődik: 80-90%-ban atrophiás hegek jelentkeznek az alacsony termelődés miatt, a fennmaradó 10%-ban a többlet termelődés hypertrophiás vagy keloidos hegeket eredményez.

Fontos, hogy a mitesszereket, pattanásokat ne piszkáljuk sem kézzel, sem bármilyen eszközzel. Az így okozott sérülések kárt tesznek a mirigyekben és a hajszálerekben is, amik fokozzák a hegek hegek kialakulását és akár súlyosabbá teszik a gyulladást is.

Mitesszerek kialakulása ellen a szalicilsavas otthoni hámlasztás jó megoldás lehet, mely a mitesszer belsejében fejti ki hatását, kitakarítja. Ezzel kezeli a meglévő problémát és újabbak kialakulását is megakadályozza.

Aknés bőr kezelése

A hegek nem csak esztétikai problémát jelentenek, mivel nem csak másképp néznek ki, mint a környező bőrszövet, de másképp is viselkednek, mely szerkezeti eltérésekből adódik. A hipertrófiás heges területen nem képződnek újra a faggyú és izzadságmirigyek. A hegszövetben kevesebb elasztin van, ami a rugalmasság hiányához vezet a normál bőrhöz viszonyítva.

A hegek kialakulásának megelőzése kiemelten fontos mivel kialakulásuk után kezelésük nehézkes, teljes eltüntetésük sajnos nem minden esetben lehetséges. Ezért is fontos az akné már egészen enyhe stádiumában bőrgyógyászhoz fordulni, hogy adekvát terápia alkalmazása mellett kialakulásukat megelőzhessük.

Hegek kezelése

Fontos! A hegek kezelése akkor lehetséges, ha az akné lehúzódott, nincs akut gyulladás. A mikrotűs kezelések, a lézeres kezelések mind hatékony és hosszútávú megoldást jelentenek.
A mikrotűs kezelés előtt a bőrt mikrodermabrázióval készítjük elő, mely önmagában is segíti a bőrfelszín megújítását. A mikrodermabrázió a bőrcsiszolás gyengéd formája, melynek során a bőr felső rétegét mechanikusan, apró kristályok segítségével távolítják el. Százar bőr vagy tágabb pórusok esetén is eredményes.

Rádiókrekvenciás mikrotűs kezelés
A kezelés a bőr saját öngyógyító folyamatainak stimulálására épít.  Alkalmas a ráncok csökkentésére, aknés hegek elsimítására, sőt a pórusok összehúzására is. A teljes arc, a nyak és dekoltázs, valamint a szemkörnyék területe is kezelhető. VIVACE kezelés hatására a bőr látványosan megújul, a bőrkép egységessé és üdébbé válik.

Lézeres arckezelés – aknés hegek eltüntetése lézerrel
Ránctalanítás és bőrmegújítás egy lépésben. A lézer négyzetcentiméterenként csak 50-150 mikroszkópikus méretű pontocskákban, pixelekben éri a bőrt. Ezekben a mikropixelekben kialakuló apró, szinte láthatatlan lézeres sebek a megmaradt ép bőr felől gyorsan hámosodnak. Ezen felül a lézer hőhatása összehúzza a bőr alatti kötőszövetet, sőt fokozza az elasztikus és kollagén rostok termelődését is, így a bőr alatti kötőszöveti réteg tömörebbé, rugalmasabbá válik, elindul a bőr megújulási folyamata. A hegek elsimulnak, a bőrkép egységessé válik.

barsony.hu - Prospektus
Bársony magazin
pigmentfolt
A ráncok után a pigmentfoltok vagy „öregségi foltok” vagy gyakran a köznyelvben májfoltként emlegetett elváltozások megjelenése az egyik leggyakoribb...
fibróma eltávolítás
A fibróma kötőszöveti sejtekből álló jóindulatú szöveti burjánzás, mely a test bármelyik részén megjelenhet. A bőrön található fibrómák jellegzetes...
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek