25 ÉVE MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Pigmentfoltok? Van megoldás!

A ráncok után a pigmentfoltok vagy „öregségi foltok” vagy gyakran a köznyelvben májfoltként emlegetett elváltozások megjelenése az egyik leggyakoribb bőröregedéssel kapcsolatos probléma. A pigmentfoltok zavaró esztétikai problémát jelentenek, mivel ezektől bőrünket élettelennek, egyenetlennek látjuk, megjelenésünk életkoruknál idősebbnek tűnik.

Hogyan alakulnak ki a pigmentfoltok?

A hiperpigmentáció elsősorban az arcon, dekoltázson és a kézfejeken alakul ki, hiszen ezek azok a testrészek, mely leginkább ki vannak téve a napsugárzásnak és ezáltal a fokozott melanin termelésnek. A pigmentfoltok komplex folyamat eredményeként jönnek létre, melyben szerepet játszik a napfény, a bőr természetes öregedése és genetikai tényezők is. Bőrünk alaptónusát több tényező határozza meg, melyben a melaninnak meghatározó szerepe van.

A melanint (sötét színű pigmentet) a melanocyták (pigmentet termelő sejtek) termelik az epidermisz (bőrünk legfelső rétege – hámréteg) bazális (alsó) rétegében. A melanocyták száma nagyjából mindenkinél azonos, csak az általuk termelt pigment mennyisége különbözik az emberekben, akinél több termelődik, sötétebb tónusú lesz (III-VI. bőrtípus), alacsony termelődés esetén világosabb lesz a bőrszín (I-II. bőrtípus).

A bőrünk alaptónusánál sötétebb eltéréseket hiperpigmentációnak hívjuk. Hiperpigmentáció kialakulásához vezethet a bőrben lévő melanocyták számának növekedése, a melanin termelődésének fokozódása és a melanin eloszlásának módosulása. A hiperpigmentációkat két fő csoportra oszthatjuk, a primer hiperpigmentációkra pl: szeplő, tejeskávé foltok, és secunder hiperpigmentációkra pl: uv fény hatására kialakuló solaris lentigo, tetoválás. A secunder csoportot tovább oszthatjuk endokrinológiai, anyagcsere, nutricionális, kémiai, fizikai, fizikokémiai, gyulladásos, kevert, naevus/melanoma asszociált formákra.

Pigmentfoltok okai

- A bőröregedés által kiváltott foltok.
A hiperpigmentáció első jelei már korán, akár a 20-as 30-as életkorban megjelenhetnek, melynek egyik fő kiváltója a napfény UVA spektruma. A fényvédelemre egészen gyermekkortól kiemelt figyelmet kell fordítani, mivel bőrünk nem felejt. 

- A hormonális változások, gyógyszerek pigmentációra gyakorolt hatása.
A hiperpigmentációért felelős második leggyakoribb tényező a hormonális egyensúly felborulása. A probléma felléphet bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátló hatására is. Erről nagyon ritkán esik szó és kevéssé ismert széles körben.  A terhesség alatti napozás is gyakran vezethet pigmentfoltok kialakulásához, ezért fontos, hogy nem elég csak a pocakot eltakarni, a hormonális változás okozta pigmentálódás a többi napfénynek kitett területen is jelentkezhet.

Fontos megemlíteni, hogy sok olyan gyógyszer létezik, melyek a hormonrendszerbe nem avatkoznak be, de szintén fényérzékenyítő hatásúak. Ide tartoznak az antibiotikumok, bizonyos antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, diuretikum, non-steroid gyulladáscsökkentők, A-vitamin származékok, acne terápiában használt gyógyszerek stb. (A teljesség igénye nélkül: doxycyclin, ibuprofen, diclofenac, isotretinoin, azelainsav.)   Bármilyen típusú gyógyszer szedése közben körültekintően kell eljárni, ha napozni szeretnénk. A fényvédelem kiemelt fontosságú, akár rövid ideig tartó napon tartózkodás esetén is, a tűző napon történő tartózkodás pedig kifejezetten kerülendő.

- Az akné nyomai és gyulladással járó bőrbetegségek is okozhatnak pigmentfoltokat.
Életkortól függetlenül, a bőr gyulladása és kisebesedése is okozhat hiperpigmentációt. Ez a típusú pigmentfolt nem a bőr öregedésével függ össze. Gyakran akné után jelentkeznek a sötétebb foltok. Az akné következtében kialakult gyulladás sebgyógyulási folyamatot indít be, melynek során melanocyták is fokozott melanin termelésbe kezdenek. Minél erősebb a gyulladás, annál valószínűbb a PIH (post-inflammatorikus hyperpigmentáció – gyulladás után megjelenő sötét foltok). A felszabaduló melanin lapos, nem kitüremkedő foltokat hagy bőrtípustól függően, I-II-es bőrtípus inkább vöröses, III-V. bőrtípus esetén sötétebb barna foltok jelennek meg. Az UV sugárzás nem kiváltó ok, de súlyosbítja a már meglévő problémát. Ezen folyamat kialakulásának esélyét tudatos fényvédelemmel csökkenthetjük, megelőzhetjük.

Pigmentfoltok kezelése

A már kialakult foltok kezelhetőek akár otthoni bőrápolási rutinba beépíthető hatóanyagokkal. Ilyen például az otthoni kíméletes hámlasztás AHA savval, a retinol, az alpha arbutin vagy a C-vitamin szérum is. Azzal azonban számolni kell, hogy ezek a hatóanyagok nem azonos hatáserősségűek egy orvos-esztétikai, a bőr mélyebb rétegeiben is ható kezelési formáival, melyekkel a pigmentfoltok halványítását vagy akár végleges eltávolítását is elérhetjük.

Ha már sikeresen megszabadultunk a pigmentfoltoktól, akkor a mindennapos fényvédelem mellett ezek a hatóanyagok segítenek megelőzni újabbak kialakulását. Fényvédőből olyat kell választani, ami a magas UVB védelem mellett hatékony UVA védelmet is biztosít. Ezt már a termékek csomagolásán is feltüntetik, tájékozódjunk alaposan.

Pigmentfolt halványító kezelések

Fontos megemlíteni, hogy a pigmentfoltok eltávolítására, halványítására a fényesztétikai kezelések a legalkalmasabbak. Ezek a kezelések fényérzékenyítenek, ezért kifejezetten az őszi-téli időszak kezelései. Érdemes már nyár végétől készülni ezekre a kezelésekre, hogy a következő napsütéses időszakot már egyenletes tónusú bőrrel kezdhessük.

  • IPL, villanófényes kezelés – A photorejuvenációs kezelés három problémát is képes kezelni! A kollagén és elasztin termelés fokozásával a bőr rugalmasságát, hidratáltságát növeli, eltünteti a ráncokat, fiatalítja a bőrt. Halványítja a bőrön látható színeltéréseket, pigmentfoltokat. A kezelés homogén bőrszínt eredményez. A photorejuvenációs kezelés hatására a bőr felszínén elhelyezkedő apró értágulatok elhalványulnak, megszűnnek. A fényterápiás bőrfiatalító kezelést kúraszerűen kell alkalmazni. A kezelés körülbelül 20 percig tart, melyet 3 hetente érdemes ismételni 4 - 5 alkalommal a szakorvosi javaslatai alapján. 
  • Mikropixeles, frakcionált CO2 (szén-dioxid) lézeres kezelés
    A lézer négyzetcentiméterenként csak 50-150 mikroszkópikus méretű pontocskákban, pixelekben éri a bőrt. Ezekben a mikropixelekben kialakuló apró, szinte láthatatlan lézeres sebek a megmaradt ép bőr felől gyorsan hámosodnak. Ezen felül a lézer hőhatása összehúzza a bőr alatti kötőszövetet, sőt fokozza az elasztikus és kollagén rostok termelődését is, így a bőr alatti kötőszöveti réteg tömörebbé, rugalmasabbá válik, elindul a bőr megújulási folyamata. A kezelés hatására a pigmentfoltok eltűnnek, halványodnak. A bőr textúrája javul, tónusa egyenletessé válik. Lézeres arckezelést kizárólag szakorvos végezhet, akinek nagy tapasztalata van ezen a területen is. A kezelés 20-30 percet vesz igénybe.  A kezelés után bőrvörösség várható, majd néhány nap után hámlás jelentkezik. Egy 4 alkalmas kúrát 3-4 hetente ismételt kezelésekkel célszerű elvégezni.
  • Bársony SkinLine Mezopen kezelés
    Azért különleges ez az eljárás, mert a mikrotűs kezelőfejen az elektroporációs üzemmódban a tű körül fokozódik a sejt-membrán áteresztő-képessége, így a hatóanyagok könnyebben áthatolnak a sejtek falán. A kezelőfejben speciálisan kialakított 9 tű gondoskodik arról, hogy akár 2 mm mélységig közvetítsék az állítható intenzitású elektroporációs energiát. Az eljárással nagyobb molekulatömegű hatóanyagokat is be lehet juttatni közvetlenül a bőr mélyebb rétegébe. A kezeléshez használt hatóanyag revitalizáló, hidratáló komplex, mely csökkenti a hyperpigmentációt azáltal, hogy gátolja a melanin szintézist. Antioxidáns tulajdonságú, védi a bőrt az UV-sugárzás ellen és más külső-belső károsító hatásokkal szemben. Táplál és hidratál, aminosavak révén biztosítja a kollagéntermeléshez elengedhetetlen építőelemeket. A hyaluronsav pedig segít megtartani a bőr nedvesség tartalmát. Ez az erőteljes bőrhidratálás azonnal feltölti a kezelt területet, friss kinézetet biztosítva bármely bőrtípus számára.

Tudta?

  • Érdekesség, hogy az albínóknál egyáltalán nem termelődik melanin.
  • Kétféle melanint különböztetünk meg: eumelanin (barna és fekete) és feomelanin (rózsaszín-vörös) – ezek aránya és elhelyezkedése határozza meg a bőr és hajszínt.
  • A melanin az UV sugárzás 99,9%-át elnyeli, tehát képes megvédeni a sejteket a sugárzás okozta DNS károsodástól. 

 

barsony.hu - Prospektus
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek