Beszéljünk a menopauzáról!

Menopauzának  nevezzük  az idősödő hölgyek életében azt a periódust mikortól a hormonális változások következtében a női nemi ciklus véglegesen leáll, nem indul be új petesejt érés, nem történik menstruációs ciklus. A klimax a fogamzóképesség elvesztését jelenti.

A klimaxot megelőző úgynevezett premenopauza időszakában a menstruációs ciklus gyakoriságának és a vérzés intenzitásának változása figyelhető meg, ekkor már nem jár együtt minden ciklus ovulációval. A menopauzát követően a nők már nem tudnak gyermeket vállalni.

Mikor kell szembenéznünk a klimaxszal? 

E hormonális átállás a változó korban tipikusan 49-52 éves kor környékén következik be, azonban bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ez jóval korábbra vagy későbbre tolódik. 

A korai klimax esetén már a 35-40 év körüli korosztály is érintett és megtapasztalhatja a menopauza első tüneteit. Fontos kiemelni, hogy a 20 év alatti nők körülbelül 1 százalékát már érinti a termékenység elvesztésével járó korai klimax, mely hátterében a petefészek-működés korai csökkenése áll. 

Jelen ismereteink szerint korai menopauzára hajlamosító fő tényezőnek tekinthetjük a dohányzást, az autoimmun megbetegedéseket, a pajzsmirigy kóros elváltozásait, a cukorbetegséget, az endometriózist és a policisztás ovárium szindrómát (PCOS). Emellett korai klimax kialakulását válthatja ki, ha fiatal korban valamilyen betegség következtében a petefészkek műtéti úton eltávolításra kerültek. 

A korai menopauza kialakulásának, a csökkent petefészek-működésnek a pontos oka azonban nem ismert, így a biztos megelőzésre nincs ismert módszer.

A változás tünetei

A klimax során végbemenő jelentős hormonális változások szomatikus és pszichés tünetek sokaságával járnak együtt, melyek hosszabb-rövidebb ideig, egyénre jellemző módon állnak fenn. 

A menopauza során és azt követően a női nemi ciklus gyakoriságának megváltozása mellett jelentkezhet:

• nyálkahártyaszárazság, főként hüvelyszárazság 
• libidócsökkenés, 
• vizelettartási problémák, 
• hőhullámok, 
• fokozott verejtékezés, 
• fejfájás, szédülés, fülzúgás,
• a testsúly gyarapodása,
• bőrszárazság és viszketés, 
• felgyorsult szívritmus,
• ízületi és izomfájdalom. 

A felsorolt szomatikus tünetek mellett komoly problémát okoznak a pszichés, emocionális változások, mint a hangulat ingadozása, ingerlékenység, alvászavarok, szorongásos és depresszív epizódok, önértékelési problémák felmerülése, csökkent koncentrációkészség és memória. 

A menopauzát követően fokozódik az érelmeszesedés, a csontritkulás, az akut szívelégtelenség, valamint más szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. 

Azon nők esetén, akiknél a menopauza 45 éves koruk előtt jelentkezik nagyobb valószínűséggel alakul ki szív és légzőszervi megbetegedés. A korai menopauza esetén szintén jelentkeznek a „klasszikus” tünetek: szabálytalan menstruációs periódus, hőhullámok, alvászavar, testsúlynövekedés, hangulatingadozás, gyakoribb vizelési inger, hüvelyszárazság. 

Hogyan tartsuk kordában a menopauza tüneteit?

A korai menopauza kezelésének jelenleg egyetlen ismert módja a lecsökkent hormonszint, hormonpótlással történő helyreállítása. 

Mivel a vártnál nem korábban bekövetkező menopauza a test öregedésével együtt járó természetes folyamat ezért kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére terjed ki. 

A klimaxot követően a szubjektív jóllét kialakításában és fenntartásában fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak, az egészséges táplálkozásnak, a kielégítő mennyiségű alvásnak, kiegyensúlyozott és rendszeres szexuális életnek és a támogató családnak vagy baráti közösségnek. Abban az esetben azonban, ha a testi és pszichés változások az életminőség súlyos romlásával járnak együtt szükséges és indokolt lehet hormonpótló terápiában ösztrogént, progeszteront tartalmazó készítmények alkalmazása, emellett felmerülhet fitoösztrogének alkalmazása is.
 

Kérdezzen az orvostól!

Ha többet szeretne tudni kezeléseinkről, ha nem biztos benne, melyik nyújtaná az Ön számára az ideális megoldást, tegye fel kérdéseit szakorvosainknak!

Kérdezni szeretnék

Pácienseink véleménye

Ők azok, akik változtattak azokon a problémákon, amik esetleg már évek óta nehezítették a mindennapjaikat és nálunk szerzett tapasztalataikat megosztják kedves olvasóinkkal.

Elolvasom

Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, és személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek