Ezek a tünetek jelezhetnek pajzsmirigy-betegséget!

Az endokrinológiai zavarok, azaz a hormonháztartással kapcsolatos problémák sokszor viszonylag enyhe panaszok formájában mutatkoznak. Kevesen gondolják, hogy például a súlynövekedés, fázósság, vagy akár a fokozott stressz vagy levertség mögött szervi elváltozások állhatnak, pedig többek között ezek a tünetek is utalhatnak endokrin betegségre.

Endokrin rendszernek nevezzük azoknak a szerveknek az összességét, amelyek különböző hormonok termeléséért felelősek. Ezek az anyagok rengeteg testi folyamatot szabályoznak, az idegrendszer állapotától az anyagcseréig, a haj- és szőrnövekedéstől az ivarsejtek termeléséig. Sokféle különböző tünete lehet tehát annak, ha felborul a hormonháztartás egyensúlya. A zavar jellemzően enyhébb ill. súlyosabb panaszok formájában is megjelenhetnek .  Ha a hasonló tünetek huzamosabb ideig fennállnak, mindenképpen érdemes endokrinológushoz fordulni: a szakorvosi vizsgálat és kivizsgálás során  megállapítható a problémák gyökere és a kezelés lehetőségei.

Kezelés nélkül súlyosabb szív-érrendszeri, anyagcsere és egyéb betegségekhez vezethet

Endokrinológia magánrendelésAz endokrin betegségek között a leggyakoribb a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése. A pajzsmirigy a test legnagyobb hormontermelő szerve, az itt termelt T3 és T4 enzimek az egész szervezetben szabályozzák a sejtek anyagcseréjét. Magyarországon (főleg a jódban szegény étrend miatt) gyakoribb a pajzsmirigy-alulműködés.

Pajzsmirigy-alulműködésről akkor beszélhetünk, ha kórosan csökken a T3 és T4 hormon mennyisége.  Ez olyan tünetekkel járhat, mint a gyors hízás, gyakori fáradtság, hajhullás, valamint végtagokban érezhető, zsibbadás vagy bizsergés. Jellemző tünet még a hidegtűrés csökkenése, vagyis, hogy a beteg fázósabb – ha például úgy érzi, hogy munkahelyén a korábbinál jóval hidegebb van, pedig látszólag senki nem nyúlt a fűtéshez, érdemes lehet elmenni endokrinológiai szűrésre. Kezelés nélkül a tünetek tovább ronthatják az életminőséget és súlyosabb betegségekhez is vezethet.

Tünet és kiváltó ok is lehet a stressz

A pajzsmirigy túlzott hormontermelés egyik tünetegyüttese lehet a „merseburgi triásznak” nevezett tünet-hármas: pajzsmirigy-megnagyobbodás (strúma), a szapora szívműködés és az előredülledő szem. A betegek jellemző panaszai még a melegtűrés csökkenése és a gyakori izzadás, a hirtelen fogyás, a fáradékonyság és a gyakori alvászavarok (a beteg rendszeresen felébred az éjszaka közepén), a pulzus növekedése és a menstruáció zavarai. Gyakori tünet még a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása és töredezése.

Miután a szakorvos megállapította a probléma okát, többfajta kezelést is javasolhat: gyógyszeres vagy ún. izotópkezelés vezethet eredményre, de súlyos esetben a pajzsmirigy részleges vagy teljes  műtéti eltávolítására is szükség lehet, hogy visszaálljon a hormontermelés egészséges mértéke.

Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek