25 ÉVE A MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Ezek a tünetek jelezhetnek pajzsmirigy-betegséget!

Az endokrinológiai zavarok, azaz a hormonháztartással kapcsolatos problémák sokszor viszonylag enyhe panaszok formájában mutatkoznak. Kevesen gondolják, hogy például a súlynövekedés, fázósság, vagy akár a fokozott stressz vagy levertség mögött szervi elváltozások állhatnak, pedig többek között ezek a tünetek is utalhatnak endokrin betegségre.

Endokrin rendszernek nevezzük azoknak a szerveknek az összességét, amelyek különböző hormonok termeléséért felelősek. Ezek az anyagok rengeteg testi folyamatot szabályoznak, az idegrendszer állapotától az anyagcseréig, a haj- és szőrnövekedéstől az ivarsejtek termeléséig. Sokféle különböző tünete lehet tehát annak, ha felborul a hormonháztartás egyensúlya. A zavar jellemzően enyhébb ill. súlyosabb panaszok formájában is megjelenhetnek .  Ha a hasonló tünetek huzamosabb ideig fennállnak, mindenképpen érdemes endokrinológushoz fordulni: a szakorvosi vizsgálat és kivizsgálás során  megállapítható a problémák gyökere és a kezelés lehetőségei.

Kezelés nélkül súlyosabb szív-érrendszeri, anyagcsere és egyéb betegségekhez vezethet

Endokrinológia magánrendelésAz endokrin betegségek között a leggyakoribb a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése. A pajzsmirigy a test legnagyobb hormontermelő szerve, az itt termelt T3 és T4 enzimek az egész szervezetben szabályozzák a sejtek anyagcseréjét. Magyarországon (főleg a jódban szegény étrend miatt) gyakoribb a pajzsmirigy-alulműködés.

Pajzsmirigy-alulműködésről akkor beszélhetünk, ha kórosan csökken a T3 és T4 hormon mennyisége.  Ez olyan tünetekkel járhat, mint a gyors hízás, gyakori fáradtság, hajhullás, valamint végtagokban érezhető, zsibbadás vagy bizsergés. Jellemző tünet még a hidegtűrés csökkenése, vagyis, hogy a beteg fázósabb – ha például úgy érzi, hogy munkahelyén a korábbinál jóval hidegebb van, pedig látszólag senki nem nyúlt a fűtéshez, érdemes lehet elmenni endokrinológiai szűrésre. Kezelés nélkül a tünetek tovább ronthatják az életminőséget és súlyosabb betegségekhez is vezethet.

Tünet és kiváltó ok is lehet a stressz

A pajzsmirigy túlzott hormontermelés egyik tünetegyüttese lehet a „merseburgi triásznak” nevezett tünet-hármas: pajzsmirigy-megnagyobbodás (strúma), a szapora szívműködés és az előredülledő szem. A betegek jellemző panaszai még a melegtűrés csökkenése és a gyakori izzadás, a hirtelen fogyás, a fáradékonyság és a gyakori alvászavarok (a beteg rendszeresen felébred az éjszaka közepén), a pulzus növekedése és a menstruáció zavarai. Gyakori tünet még a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása és töredezése.

Miután a szakorvos megállapította a probléma okát, többfajta kezelést is javasolhat: gyógyszeres vagy ún. izotópkezelés vezethet eredményre, de súlyos esetben a pajzsmirigy részleges vagy teljes  műtéti eltávolítására is szükség lehet, hogy visszaálljon a hormontermelés egészséges mértéke.

barsony.hu - Prospektus
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek