Így veheted fel a harcot a méhnyakrák ellen!

A nők körében előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedések között a negyedik leggyakrabban kialakuló típus a méhnyakrák. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) adatai alapján a tavalyi évben a rák különböző fajátiban szenvedő nők 6,6 százalékát, mintegy 570.000 nőt érintett e megbetegedés. 
A méhnyakrákkal összefüggő leggyakrabban jelentkező tünetek körébe tartoznak a rendszertelen kisebb vérzések, szokásosnál gyakoribb hüvelyi folyás és az erős alhasi fájdalmak. 

Méhnyakrák megelőzéseA méhnyakrákkal szembeni harc leghatékonyabb, elsődleges fegyvere a prevenció, amely áll egyrészt a megfelelő védőoltás alkalmazásából, továbbá a rendszeres évenkénti szűrővizsgálat elvégzéséből. 

A méhnyakrák kezdeti stádiumában tünetmentesen is fennállhat ezért hangsúlyoznunk kell, még ha a szűrővizsgálat minimális kellemetlenséget is okoz, hogy a megbetegedés korai felismerése jelentősen hozzájárul a gyors és teljeskörű felgyógyulás valószínűségéhez.  
Ez azért is különösen igaz, mert a méhnyakrák egy lassan kialakuló, progresszív megbetegedés és a rákos sejtek méhnyakon túli megjelenése a kialakulásukat követően még évekbe telhet.

Mi az a HPV és mi köze van a méhnyakrákhoz?

Epidemiológiai vizsgálatok szerint az esetek 90 százalékában a humán papillomavírus (HPV) felelős a méhnyakrák kialakulásáért, ezért a prevenció egyik legfontosabb eleme a HPV elleni védőoltás alkalmazása, mely a vírus több elérő típusával szemben is védettséget biztosít. 

Ez 3 oltási alkalmat jelent és még az aktív szexuális élet megkezdése előtt javasolt az oltást beadatni. Mivel a HPV-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton is terjedő megbetegedéseinek egyike (az aktív nemi életet élő nők közel 80 százaléka élete során megfertőződik a HPV valamelyik típusával) és a védőoltás nem nyújt védelmet a vírus minden típusával szemben, ezért a felelősen gondolkodó, az egészségüket megőrizni akaró nők számára elengedhetetlen rendszeresen, évente egy alkalommal részt venni a megfelelő nőgyógyászati szűrővizsgálaton. 

A vizsgálat céljából e látogatást a nőgyógyásznál teljes panaszmentesség esetén is meg kell tenni, mert a betegség lappangási ideje hosszú.
A szűrővizsgálat segítségével még a betegség kialakulását megelőzően, a lappangási időszakban kimutathatóvá válik a HPV fertőzöttség és a már kialakult kóros állapot is. A vizsgálat alkalmával a nőgyógyász a méhnyak nyálkahártyájának sejtjeiből, fájdalommal nem járó módon vesz kenetet, majd e mintát citológiai vizsgálatra küldi, ahol a kenetből származó sejteket egy erre kifejlesztett módszerrel megfestik (korábbi nevén Pap-teszt,) és a mikroszkópban látott kép alapján értékelést készítenek. 

A citológiai vizsgálat folyamán meghatározásra kerül, hogy a vírusfertőzésre utaló jelek fellelhetőek-e.  
A kiértékelés régen az öt fokozatú  Pap-teszt (P0-tól P5-ig), napjainkban pedig  a Bethesda rendszer segítségével történik. A vizsgálati eredményből a rákmegelőző állapot felismerése válik lehetségessé. Abban az esetben  a leletet  negatívnak nevezik, ha a kenetből származó sejtek nem mutatnak HPV fertőzöttséget  vagy rákos elfajulásra utaló  jeleket .
Előfordulhat, hogy a vizsgálat valamilyen okból kifolyólag nem volt értékelhető, ekkor új mintavételezésre van szükség.

A fejlett országokban a nők számára elérhető szűrővizsgálatoknak hála a méhnyakrák előfordulása a töredékére csökkent és az idejében felismert megbetegedés jól kezelhető. 

Filozófiánk szerint az egészségükkel törődő nők számára nem lehet kérdéses a méhnyakrák szűrővizsgálat rendszeres elvégeztetése. Felkészült, sok éves tapasztalattal bíró szakorvosaink várják Önöket rendelőnkben és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vizsgálatok eredményei a leggyorsabban eljussanak pácienseinkhez. Ezért igény esetén e-mail formájában juttatjuk el az Ön számára az elkészült leletet, így szükségtelenné válik, hogy csupán emiatt kelljen befáradnia hozzánk.

 

Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek