A pigmentfoltokról egyszerűen

Dr. Horváth Zsuzsanna, bőrgyógyász szakorvos beszél a bőr jóindulatú elváltozásairól.

Bőrünk, mely a külvilággal elsőként érintkezik, igen sok megpróbáltatásnak van kitéve életünk során. Természetes védelmi mechanizmusai, viszont csak egy bizonyos határig tudják megvédeni. Dr. Horváth Zsuzsannát, a Bársony Klinika bőrgyógyász szakorvosát kérdeztük a bőr jóindulatú elváltozásairól.

Milyen tényezők vezethetnek pigmentfolt kialakulásához?

A jóindulatú májfoltok, pigmentfoltok kialakulásának számos oka lehetséges. Elsősorban a bőr gyulladásos betegségei után alakulnak ki a bőr színétől eltérő, sötétebb foltok. Az életkori változás velejárójaként, a hormonális változás, a helytelen bőrápolási szokások, egyes gyógyszerek, antibiotikumok szedése, máj betegségek, terhességet követően, kémiai anyagok (parfüm), illetve a környezeti változás következtében megnövekedett UVB és UVA sugárzás is okozhat pigmentálódást. Nem lehet meghatározni, hogy férfiaknál vagy inkább a nők esetében nagyobb a kialakulás lehetősége. Tény, hogy egyik nem esetében sem nyújt megnyugvást a jelenlétük.

Hol alakul ki leggyakrabban  pigmetfolt?

A legtöbb esetben az arcon, azon belül a bajusz vonalán, a homlokon és az orcákon jelennek meg pigmentfoltok, de a kézfej is gyakori terület a foltok kialakulására. Valójába az egész test területét érintheti a pigmentálódás lehetséges megjelenése. A legtöbb páciens az arcról és a kézfejről szeretné eltüntetni a foltokat. Ezek a foltok ártalmatlanok, így eltávolításuk főként esztétikai okok miatt szükséges.

Hogyan alakulnak ki a pigmentfoltok?

A környezeti tényezők hatására a bőrben található pigmetanyag, a melanin egy helyen nagyobb koncentrációban felhalmozódik, így egy barna folt alakul ki. Ez a folyamat végbemehet mélyebb, illetve a felszínhez közelebbi rétegekben is. Minél közelebbi rétegben megy végbe a pigmentálódás, annál könnyebb ennek eltávolítása.

A pigmetfoltoknak milyen változatai léteznek?

  • Már a születendő kisbabán is előfordulhatnak májfoltok.  Ezek, ahogy a gyermek növekszik, úgy nőnek a bőrrel együtt. A festéktermelő sejtek száma a foltban nem változik, de a hám festéktartalma megnőhet.
  • Másik bőrön megjelenő folt, a szeplő. Ez, a leggyakoribb pigmentzavar, mely szintén egy esztétikai hiba. Szerencsére ennek jelenléte sokkal elfogadottabb, bár ez is a bőr napégésének következményeként jelenik meg. A szeplő éles határú, halványbarna színű és elsősorban szőkék, világos bőrűek esetében jelenik meg. Télen gyakran eltűnnek.
  • Végül a gyulladás után kialakuló, az eredeti elváltozással azonos alakú pigmentfoltról kell szót ejteni. A kialakulás mechanizmusa a következő: a gyulladás vérbőséget okoz, mely átmenetileg fokozza a bőr festék termelését. Abban az esetben, ha a hám és a kötőszöveti határ is sérül ilyen gyulladásoknál, a később jelentkező pigmentáció maradandóbb lesz.

Tippek a pigmentfolt kialakulása ellen:

  • használjon magas faktor számú napozókrémet
  • kerülje az erős napsugárzást
  • figyelje az UVB, UVA jelentést
  • az utcán sétálva is takarja el vállát, arcát
  • ha van már pigmentfoltja, használjon halványítókrémet

Kérdezzen az orvostól!

Ha többet szeretne tudni kezeléseinkről, ha nem biztos benne, melyik nyújtaná az Ön számára az ideális megoldást, tegye fel kérdéseit szakorvosainknak!

Kérdezni szeretnék

Pácienseink véleménye

Ők azok, akik változtattak azokon a problémákon, amik esetleg már évek óta nehezítették a mindennapjaikat és nálunk szerzett tapasztalataikat megosztják kedves olvasóinkkal.

Elolvasom

Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, és személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek