24 ÉVE MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Nyáron a bőr védelménél kezdődik a tudatos bőrápolás

 - interjú Dr. Kóti Zsuzsa bőrgyógyásszal

A nyár beköszöntével mindannyian igyekszünk a lehető legtöbb időt tölteni a szabadban. A Nap pozitív hatással van a közérzetünkre és a szervezetünkre, de a napsugaraknak nem csak jótékony hatása van: komoly szerepük van a bőröregedésben és a bőrrák kialakulásának kockázatát is növelik, ezért bőrünk megfelelő védelme és ápolása a nyári hónapokban kiemelten fontos. A legalapvetőbb tudnivalókat és megfontolandó tanácsokat ezúttal a Bársony bőrgyógyásza, Dr. Kóti Zsuzsa segítségével gyűjtöttük össze.

A tudatos bőrápolás egyre népszerűbb fogalom, napozás terén viszont még mindig sokan felelőtlenek. Milyen szabályokat kell betartanunk bőrünk védelme és egészsége érdekében?

Fontos például, hogy 11:00-15:00 között ne tartózkodjunk a napon – még árnyékban sem, hiszen ott is szűrt fény érheti az embert, amitől ugyanúgy meg lehet pirulni. A fennmaradó időközökben pedig 50 faktoros fényvédő használata javasolt, amit rendszeresen, két óránként újra kell kenni. Ez azért fontos, mert a fényvédők fotostabilitása – azaz, hogy meddig képes óvni a bőrt az adott termék – általában 2 órás időt jelent. Ezt a stabilitást a külső tényezők is befolyásolják, például a meleg, ami hatására izzadunk, a párás környezet, a homok, a víz mind-mind gyengíthetik a fotostabilitást, de általában 2 órával számolhatunk a patikákban forgalmazott fényvédők használatakor.

Sokan azért nem figyelnek oda a fényvédelemre, mert azt gondolják, fényvédő használata mellett nem lehet barnulni. Mi az igazság?

Ugyanúgy lehet fényvédők használata mellett is barnulni, csak sokkal biztonságosabban. Ha napozásról beszélünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy a barnulás maga a szervezet stresszreakciója, védekezési mechanizmusa: védekezés egy külső inger, a napsugarak ellen. A szervezetünket fokozottan megterheli, ha valami ellen védekeznie kell, ezért nemtől és korosztálytól függetlenül mindenkinek azt javaslom, hogy a bőrtípusához mérten, de védekezzen a nap ellen! A fényvédő ráadásul nem csak a leégéstől véd, hanem a bőröregedéstől is, valamint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Hogyan függ össze a napozás és a bőröregedés?

Az uv-sugárzás hatására szabadgyökök keletkeznek, a sejtek DNS-e károsodhat, a kollagén rostok degradációja gyorsul, pigmentfoltok jelentkezhetnek.

Fizikai és kémiai fényvédők közül választhatunk. Mi a két kategória közt a különbség?

A két terméktípus közti alapvető különbség a működési mechanizmusukban rejlik. A fizikai fényvédők úgy védik a bőrt a napsugárzással szemben, hogy  bevonatot képeznek a bőr felszínén, ezáltal kvázi visszaverik a napsugarakat, míg a kémiai fényvédők ahogy elnyelik a sugarakat, hővé alakítják azt.

Mindegyiknek megvan a maga előnye-hátránya: míg a fizikai fényvédők sok esetben kedvezőtlenebb kozmetikai eredményt adnak, hiszen egy fehéres bevonatot képeznek a bőrön, addig a kémiai fényvédők ugyan láthatatlanok maradnak, komfortosabb érzetet adnak, de a stabilitásuk gyengébb.

Milyen veszélyeknek van kitéve az, aki nem védekezik a Nap ellen?

Két dolgot szeretnénk elkerülni: a bőrdaganatok keletkezését és a bőröregedést, melyek rizikóját sajnos nagyban növeli a napfényen töltött idő. Fontos megemlítenem, hogy a bőröregedés folyamata sokszor hosszú ideig nem szembetűnő, és csak akkor válnak láthatóvá a jelei – a ráncok, erek, pigmentfoltok –, amikor már előrehaladott és fokozott mértékű.

A bőrdaganatok rizikója védekezés mellett sem csökkenthető 0%-ra, ezért javasolt a rendszeres anyajegyszűrés. Mit érdemes tudni erről a szűrővizsgálatról?

A legfontosabb, hogy bőrtípustól függetlenül mindenkinek javasoljuk évi egy alkalommal. Vannak azonban rizikótényezők, melyek megléte esetén sűrűbben ajánljuk a vizsgálatot. Rizikótényező például, ha valakinek a családjában vagy az anamnézisében már előfordult a bőrdaganat, egyes alapbetegségek is fokozzák a kockázatot, és természetesen ide tartozik az is, ha valakinek sok anyajegye van.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, semmilyen kellemetlenséggel nem jár, így nem kell tartani tőle. Mindössze 15-20 percet vesz igénybe, és ezalatt az idő alatt a bőrgyógyász egy dermatoszkóp segítségével vizsgálja át a bőrt. Mivel könnyíti a dolgunkat, ha nem napozott a bőr, leginkább nyár előtt javasolnám a vizsgálatot, de fontos hangsúlyozni, hogy az éves, bőrgyógyász által végzett szűrővizsgálat mellett az otthoni, rendszeres önvizsgálat is elengedhetetlen. Az önvizsgálat során fontos szem előtt tartanunk, hogy változik-e egy anyajegy: például növekszik, változik a színe, sötétedik, változik az alakja, felszíne stb. Amennyiben igen, mindenképp forduljunk orvoshoz!

(Az anyajegyszűrésről korábban  itt írtunk részletesen >>)

Azt már tudjuk, hogy a fényvédelem megkerülhetetlen, ha a nyári időszakról beszélünk, de hatóanyagok terén mi a helyzet? Milyen hatóanyagokkal készíthetjük fel a bőrünket a nyári időszakra?

Ha bőrápolásról beszélünk, általánosságban elmondható, hogy a szélsőségek fokozottan megterhelik a bőrt: a hideg, a meleg, a fokozott páratartalom, a szél mind-mind szélsőséges hatás. A nyári időszak is egy szélsőség, ezért ilyenkor is fokozottan kell figyelnünk a bőrünkre.

A különböző antioxidáns tartalmú szérumok hatékonyan tudják támogatni a bőrünket, mert például erősítik a fényvédők hatását vagy semlegesítik a bőrünket érő szabadgyököket, így azokat a készítményeket, amelyekben például C-vitamin, E-vitamin, vagy zöldtea kivonat van, csak javasolni tudom. Emellett pedig a bőr hidratálásáról se feledkezzünk el, hiszen ez egész évben fontos.

Mi a helyzet nyáron az orvos-esztétikai kezelésekkel? Ilyenkor milyen kezeléseket vehetünk igénybe és mi az, amivel inkább érdemes várni?

Alapvetően a nyári időszakban leredukálódik a biztonsággal alkalmazható kezelések száma a fokozott napsütés miatt. Ilyenkor a különféle lézeres kezeléseket nem ajánljuk, így például a lézeres szőrtelenítés vagy a bőrfiatalításra használható széndioxid-lézer nem javasolt. Biztonsággal alkalmazható viszont például a nagy intenzitású fókuszált ultrahang (UTIMS HIFU), a hialuronsavas skinbooster kezelések ( Profhilo, Volite, EJAL 40) és a  rádiófrekvencia ( DUO RF, Vivace) , mivel ezeket a bőr napozottsága nem befolyásolja, így egész évben teljes biztonsággal alkalmazhatóak arcfiatalításra.

A nyarat követően, ha már megnyugodott a bőrünk, milyen opciók léteznek bőrfiatalítás terén?

A nyári időszakot követően nagyon széles a paletta, ami rendelkezésünkre áll: a mikrotűs kezelések, a rádiófrekvencia, a széndioxid-lézer, a fotorejuvenáció, a skinbooster kezelések, mind-mind hatásos módszerek a bőr frissítésére, a kollagén stimulálására. Egyénfüggő, hogy kinek melyik kezelés a legtesthezállóbb, de minden kezelést megelőz egy orvosi konzultáció, így a problémákhoz és preferenciákhoz igazodva szakember segít a választásban. Ugyanakkor hangsúlyoznám, hogy bár látványos eredményeket tudunk produkálni, a leghatásosabb és legfontosabb dolog minden esetben a megelőzés!

barsony.hu - Prospektus
Bársony magazin
Tudod mi történik a bőröddel, ha nem használsz fényvédőt?
Mint orvos-esztétika, fontos beszélnünk az egyik, ha nem a legfontosabb anti-agingről, a fényvédelemről. Ez az alapja mindennek! Megelőzés...
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek