Tudod mi történik a bőröddel, ha nem használsz fényvédőt?

 
Mint orvos-esztétika, fontos beszélnünk az egyik, ha nem a legfontosabb anti-agingről, a fényvédelemről. Ez az alapja mindennek! Megelőzés szempontjából is az egyik legfontosabb tényező és a kezeléssorozatok folyamán is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy pácienseinket ebben a témában teljeskörűen informáljuk.
 

Miért is ennyire fontos a fényvédelem?

 
A bőr idő előtti öregedése szempontjából az egyik legmeghatározóbb tényező. 
Egy 2013-as kutatás szerint az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek 80%-ért a napkárosodás felelős!
A védelem nélküli vagy túlzott napozás hatására a bőrön pigmentfoltok jelennek meg, fénytelen és ráncos lesz. Az UV sugárzás káros hatásai visszafordíthatatlanok. A szakemberek szerint szoros összefüggés van a bőrrák gyakorisága, a DNS károsodása és a napsugarak között. A rendszeres és bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémek használatával ezen kockázatok mértéke minimálisra csökkenthető vagy teljesen kiszűrhető. Erre már kisgyerekek esetében is gondolni kell, a bőr nem felejt!
 

 

 

UVA, UVB és UVC? Mi történik a bőrünkkel ezen sugárzások hatására?

 
 
A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből áll, 45 százaléka infravörös sugárzás, míg a maradék ultraviola sugárzás. Ez utóbbi 5% UVA, UVB és UVC sugarakból tevődik össze. Utóbbit a földfelszínt körülvevő ózonréteg nagyrészt kiszűri. A legnagyobb hullámhosszú UVA sugarak hatolnak a legmélyebbre a bőrben (átjutnak az ablaküvegen is, károsítják a kötőszövetet, felgyorsítják a bőr öregedését), és bár nem égünk le tőlük, hosszú távon bizonyítottan szerepet játszanak a bőröregedésében és a melanoma kialakulásában. A bőrrák-rizikófaktorát emelik az UVB sugarak is, de egyben a bőr barnaságát és a leégését is ezen sugarak okozzák, ugyanakkor a hatásukra termelődik a bőrben a D-vitamin.
 

Mit jelent a fizikai vagy kémiai fényszűrő?

A kettő közötti különbség az általuk biztosított védelem módja. A fizikai fényszűrök visszatükrözik az UV sugarakat, a bennük található ásványi anyagok által. A kémai fényszűrők viszont elnyelik azokat. 
  • Fizikai UV-filterek: titanium dioxid (TiO2), cink oxid (ZnO) 
  • Kémiai UV-filterek:  Octinoxat, Octisalat, Oxybenzon, Tinosorb S és M, Uvinul T 150, Uvinul A Plus Avomenzon, Heloplex, 4-MBC, Octylcrylen, Homosalat, Mexoryl SX és XL

Mi is az az SPF? Melyiket válasszam?

SPF=Sun Protection Factor magyarul fényvédő faktort jelent. Ez a szám azt mutatja meg, mennyivel hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon az adott faktorszámú naptejet használva anélkül, hogy leégnénk. Ez a faktorszám csak az UVB sugárzással szembeni védőhatást jelenti, a szintén káros UVA sugárzással szembeni védelemre nem vonatkozik. Például, ha napvédő krém nélkül 5 perc alatt leégnénk, akkor egy 30 faktoros fényvédővel 30x5 percre, azaz 150 percre tolódik a leégés. Ez az érték az UVB sugárzásra vonatkozik. 
Ma már fontos szempont napvédőknél az UVA sugárzás elleni védelem is, melynek a fényvédő faktorszám harmadának kell lennie. Ez egy 30-as fényvédő esetében 10-es faktorszámú UVA védelmet jelent. Az UVA sugárzással szembeni védelmet a napkrém csomagolásán is feltüntetik.
Az SPF 20-as védelmet nyújtó naptejek az UV sugárzás 95% -ától védenek, az SPF 30-as termékek az UV sugárzás 97% -át, míg az SPF 50-es faktorúak az UV sugárzás 98%-át szűrik ki.
 

Fényvédelem egész évben!

Az érzékenyebb, napsugárzásnak folyamatosan kitett testrészek (arc, dekoltázs, kézfejek) esetében egész éves fényvédelemről kell beszélnünk. Vagyis a napi arcápolási rutinunkat egész évben ki kell egészítenünk fényvédő használatával, ha el szeretnénk kerülni a korai bőröregedés első jeleit.
Ma már rengeteg nagyon jó minőségű fényvédő termék létezik kifejezetten arc területre is, ezek nem hagynak nyomot, zsíros, ragacsos, fehér réteget maguk után. A bőrt megfelelően hidratálják és védik.
Választhatunk még magasabb faktorszámú BB és CC krémet is, mely az őszi-téli időszakban akár önmagában is elegendő védelmet nyújtanak. Azonban egy SPF15-20-as faktorszámú dekorkozmetikum tavasz végétől már biztosan nem nyújt megfelelő és széleskörű védelmet.
 
Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az arcápolási rutinok bizonyos összetevői is fényérzékenyíthetnek, elősegítik a bőr foltosodását, különösen ha erre hajlamunk van. Ilyenek például a különböző és manapság nagyon népszerű hámlasztók, a retinol tartalmú készítmények és savas, akár C-vitaminos szérumok. Ezek miatt is kiemelten fontos a fényvédelem.
Ha mégis megjelentek a nem kívánatos nap okozta foltok a bőrön többféle orvos-esztétikai kezelés áll rendelkezésre ezek halványítására. Ilyen például a photorejuvenáció vagy a mikropixeles lézeres ránctalanítás, mely fényérzékenyítő hatása miatt az őszi-téli időszak egyik leghatásosabb kezelése. Alapvetően azonban a megelőzés a legjobb befektetés. Az orvos-esztétikai kezelések pedig képesek a bőr szerkezetét tovább javítani, rugalmasságát megőrizni, a kialakulóban lévő ráncokat pedig olyan mértékben halványítani, melynek hatására bőrünk akár 5-10 évvel is fiatalabbnak tűnhet. Pácienseink kedvenc kezelései a VIVACE, mely nyáron is végezhető. A kezelés nem fényérzékenyítő, de előtte és utána is nagyon fontos a magas fényvédelem (SPF 50) , illetve a UTIMS HIFU .
 
Védjük bőrünket, őrizzük meg egészségét!

Bársony magazin

Dr. Lukácsi Andrea bőrgyógyász válaszol: A napégésnek különböző súlyossági fokozatai vannak, leggyakoribb az enyhe napégés, melynek során 3-4 óra...
Megelőzés és kezelés hatékonyan Mit tehetünk azért, hogy bőrünk sokáig megőrizze rugalmasságát és fiatalos legyen? A bőr öregedését csupán 20%-...

Kérdezzen az orvostól!

Ha többet szeretne tudni kezeléseinkről, ha nem biztos benne, melyik nyújtaná az Ön számára az ideális megoldást, tegye fel kérdéseit szakorvosainknak!

Kérdezni szeretnék

Pácienseink véleménye

Ők azok, akik változtattak azokon a problémákon, amik esetleg már évek óta nehezítették a mindennapjaikat és nálunk szerzett tapasztalataikat megosztják kedves olvasóinkkal.

Elolvasom

Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, és személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek