25 ÉVE MEGBÍZHATÓ VÁLASZTÁS

Tudod mi történik a bőröddel, ha nem használsz fényvédőt?

Mint orvos-esztétika, fontos beszélnünk az egyik, ha nem a legfontosabb anti-agingről, a fényvédelemről. Ez az alapja mindennek! Megelőzés szempontjából is az egyik legfontosabb tényező és a kezeléssorozatok folyamán is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy pácienseinket ebben a témában teljeskörűen informáljuk.

Miért is ennyire fontos a fényvédelem?

Fényvédelem

A bőr idő előtti öregedése szempontjából az egyik legmeghatározóbb tényező. 

Egy 2013-as kutatás szerint az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek 80%-ért a napkárosodás felelős!

A védelem nélküli vagy túlzott napozás hatására a bőrön pigmentfoltok jelennek meg, fénytelen és ráncos lesz. Az UV sugárzás káros hatásai visszafordíthatatlanok. A szakemberek szerint szoros összefüggés van a bőrrák gyakorisága, a DNS károsodása és a napsugarak között. A rendszeres és bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémek használatával ezen kockázatok mértéke minimálisra csökkenthető vagy teljesen kiszűrhető. Erre már kisgyerekek esetében is gondolni kell, a bőr nem felejt!

UVA, UVB és UVC? Mi történik a bőrünkkel ezen sugárzások hatására?

UVA, UVB és UVC sugárzás

A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből áll, 45 százaléka infravörös sugárzás, míg a maradék ultraviola sugárzás. Ez utóbbi 5% UVA, UVB és UVC sugarakból tevődik össze. Utóbbit a földfelszínt körülvevő ózonréteg nagyrészt kiszűri. A legnagyobb hullámhosszú UVA sugarak hatolnak a legmélyebbre a bőrben (átjutnak az ablaküvegen is, károsítják a kötőszövetet, felgyorsítják a bőr öregedését), és bár nem égünk le tőlük, hosszú távon bizonyítottan szerepet játszanak a bőröregedésében és a melanoma kialakulásában. A bőrrák-rizikófaktorát emelik az UVB sugarak is, de egyben a bőr barnaságát és a leégését is ezen sugarak okozzák, ugyanakkor a hatásukra termelődik a bőrben a D-vitamin.

Mit jelent a fizikai vagy kémiai fényszűrő?

A kettő közötti különbség az általuk biztosított védelem módja. A fizikai fényszűrök visszatükrözik az UV sugarakat, a bennük található ásványi anyagok által. A kémai fényszűrők viszont elnyelik azokat. 

  • Fizikai UV-filterek: titanium dioxid (TiO2), cink oxid (ZnO) 
  • Kémiai UV-filterek:  Octinoxat, Octisalat, Oxybenzon, Tinosorb S és M, Uvinul T 150, Uvinul A Plus Avomenzon, Heloplex, 4-MBC, Octylcrylen, Homosalat, Mexoryl SX és XL

Mi is az az SPF? Melyiket válasszam?

SPF=Sun Protection Factor magyarul fényvédő faktort jelent. Ez a szám azt mutatja meg, mennyivel hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon az adott faktorszámú naptejet használva anélkül, hogy leégnénk. Ez a faktorszám csak az UVB sugárzással szembeni védőhatást jelenti, a szintén káros UVA sugárzással szembeni védelemre nem vonatkozik. Például, ha napvédő krém nélkül 5 perc alatt leégnénk, akkor egy 30 faktoros fényvédővel 30x5 percre, azaz 150 percre tolódik a leégés. Ez az érték az UVB sugárzásra vonatkozik. 

Ma már fontos szempont napvédőknél az UVA sugárzás elleni védelem is, melynek a fényvédő faktorszám harmadának kell lennie. Ez egy 30-as fényvédő esetében 10-es faktorszámú UVA védelmet jelent. Az UVA sugárzással szembeni védelmet a napkrém csomagolásán is feltüntetik.

Az SPF 20-as védelmet nyújtó naptejek az UV sugárzás 95% -ától védenek, az SPF 30-as termékek az UV sugárzás 97% -át, míg az SPF 50-es faktorúak az UV sugárzás 98%-át szűrik ki.

Fényvédelem egész évben!

Az érzékenyebb, napsugárzásnak folyamatosan kitett testrészek (arc, dekoltázs, kézfejek) esetében egész éves fényvédelemről kell beszélnünk. Vagyis a napi arcápolási rutinunkat egész évben ki kell egészítenünk fényvédő használatával, ha el szeretnénk kerülni a korai bőröregedés első jeleit.

Ma már rengeteg nagyon jó minőségű fényvédő termék létezik kifejezetten arc területre is, ezek nem hagynak nyomot, zsíros, ragacsos, fehér réteget maguk után. A bőrt megfelelően hidratálják és védik.

Választhatunk még magasabb faktorszámú BB és CC krémet is, mely az őszi-téli időszakban akár önmagában is elegendő védelmet nyújtanak. Azonban egy SPF15-20-as faktorszámú dekorkozmetikum tavasz végétől már biztosan nem nyújt megfelelő és széleskörű védelmet.
 

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az arcápolási rutinok bizonyos összetevői is fényérzékenyíthetnek, elősegítik a bőr foltosodását, különösen ha erre hajlamunk van. Ilyenek például a különböző és manapság nagyon népszerű hámlasztók, a retinol tartalmú készítmények és savas, akár C-vitaminos szérumok. Ezek miatt is kiemelten fontos a fényvédelem.

Ha mégis megjelentek a nem kívánatos nap okozta foltok a bőrön többféle orvos-esztétikai kezelés áll rendelkezésre ezek halványítására. Ilyen például a photorejuvenáció vagy a mikropixeles lézeres ránctalanítás, mely fényérzékenyítő hatása miatt az őszi-téli időszak egyik leghatásosabb kezelése. Alapvetően azonban a megelőzés a legjobb befektetés. Az orvos-esztétikai kezelések pedig képesek a bőr szerkezetét tovább javítani, rugalmasságát megőrizni, a kialakulóban lévő ráncokat pedig olyan mértékben halványítani, melynek hatására bőrünk akár 5-10 évvel is fiatalabbnak tűnhet. Pácienseink kedvenc kezelései a VIVACE, mely nyáron is végezhető. A kezelés nem fényérzékenyítő, de előtte és utána is nagyon fontos a magas fényvédelem (SPF 50) , illetve a UTIMS HIFU .

Védjük bőrünket, őrizzük meg egészségét!

barsony.hu - Prospektus
Bársony magazin
Napégés kezelése
Dr. Lukácsi Andrea bőrgyógyász válaszol: A napégésnek különböző súlyossági fokozatai vannak, leggyakoribb az enyhe napégés, melynek során 3-4 óra...
Arcápolási tudnivalók
Megelőzés és kezelés hatékonyan Mit tehetünk azért, hogy bőrünk sokáig megőrizze rugalmasságát és fiatalos legyen? A bőr öregedését csupán 20%-ban...
Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, hogy személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek