Szépítő fény 2.rész

Ha a lézerrel csak a bőr felszínét az elhalt hámsejteket távolítják el, mitől újul meg az egész arc?

Nem csak a bőr felszínét érinti! Ezeknek az eljárásoknak - köztük a legújabbnak, a finom hámlasztásnak is - az a lényegük, hogy a kötőszövetre hatnak. Ellentétben a kémiai és fizikális hámlasztással – amelyeket többek között a kozmetikai szalonokban végeznek – a lézer nemcsak a bőr felszínét radírozza, hanem elég nagy hőhatást fejt ki a kötőszövetre is, ezzel késztetve a megújulásra. Közben valóban a hámrétegből is eltávolítunk egy réteget. Alkalmazunk olyan eljárást is – ez a photorejuvenáció –, amikor a bőrhöz hozzá sem nyúlunk, a kötőszövetre ható hővel tesszük feszesebbé, frissebbé.

Úgy értsem, hogy a fény „belülről javítja fel” a bőrt?

Leegyszerűsítve, igen. A hő erős inger a kötőszövet számára, arra ösztönzi, hogy átépüljön. Azt szoktuk mondani, hogy a kötőszövet vezérli a bőrt, és ha nem is azonnal jut fel a kezelés hatása a felszínre, de fokozatosan igen.

Egyformán jó eredményeket lehet elérni mondjuk az öregségi foltok eltüntetésében vagy a rosacea lézeres gyógyításában?

A lézeres kezelés mindegyik esetben hat, de eltérő módon. A barna elszíneződéseket nagyon könnyű eltávolítani, néhány perc alatt ki lehet szedni a bőrből a pigmentet. De a pigment egy végtermék, ami újratermelődhet. Az ilyen folt valójában napfény károsodási jel, és arra utal, hogy ott, azon a területen a bőr már kicsit disszociáltan, fegyelmezetlenül működik. Az időt nem lehet visszaforgatni, bár lehet hatni ezekre a sejtekre és visszaszabályozni a működésüket, de nem lehet azt elérni, hogy egyszer s mindenkorra leálljanak. Az erekkel más a helyzet. A kórosan tág, felszínen is látható erek nem képesek összehúzódni, lelassul bennük a keringés, ezért a bőr nem mosódik át vérrel úgy, ahogy kellene, megváltoznak a tulajdonságai, romlanak a paraméterei, megváltozik a Ph-ja, a faggyútermelés… A rossz ereket lézerrel, szelektíve leállítjuk úgy, hogy a jól működők megmaradjanak. Ezzel egyrészt javítjuk a keringést, a bőr funkcióját, másrészt halványítjuk azt. Ilyen esetben valóban fiatalítottunk a bőrön, mert egy olyan állapotot állítottunk vissza, ami esetleg 5-10 évvel korábban volt. És a hatás sok évig tart.

Tehát látványosabb a siker az egyik, mint a másik esetben?

Igen, ha a problémák felől közelítjük meg a kérdést, de gyakran ezek a különböző nem kívánt változások együtt fordulnak elő, s ha az orvos a lézerrel hat az arcbőrre, a kötőszövetre, rugalmasabbá teszi azt, halványítja az ereket, a barna foltokat, az összkép jobb lesz. Hatékonyabb komplexen kezelni a helyzetet.

Mielőtt hozzányúl valakihez haditervet készít? Feltérképezi a területet és eldönti hol, milyen fegyvert vet be?

Így van, a lézer csak egy eszköz. Meg kell érteni, hogy kinek, mi a problémája és végig kell gondolni, hogy milyen módszerekkel tudunk segíteni. A lézerben az a jó, hogy adott feladatokra lehet összpontosítani.

Honnan „tudja” a lézer, hogy hol kell akcióba lépnie?

Onnan, hogy a különböző feladatokhoz különböző hullámhosszú lézert használunk. Azért van annyiféle, mert egy általában csak egy hullámhosszat tud. A lézer egyféle módon adja le az energiát, a bőr szövetei pedig eltérő módon veszik fel azt. Más hullámhosszon kell az erekre, és más hullámhosszon kell a hámsejtekre hatni.

A lézeres kezelések tartós hatást ígérnek. De mennyi az annyi? Hány év elégedettséget jelent egy ilyen kezelés?

Nincs egyetlen válasz. A hatás attól függ, hogy milyen problémával kezeltünk valakit, milyenek a genetikai adottságai vagy az életmódja. Az értágulatok esetében például előfordulhat, hogy előjön egy-egy újabb ér az alsó végtagokon, az arcon, de sok éves tapasztalatok alapján mondhatom – ’99 óta végzünk ilyen kezeléseket –, hogy 5-10 évig nem romlik vissza a helyzet a kiindulási állapotig sem. A különböző arcbőr frisstő, ránctalanító kezelések tartóssága nagyban függ az életkortól és attól, mennyire ment tönkre az illető kötőszövete, vagy sem. Ha jó állapotban volt a kezelés idején, nem napoztatta agyon a bőrét, nem erős dohányos, az anyukája sem volt erősen ráncos, akkor az eredményt illetően akár 10 évben is lehet gondolkodni. És természetesen minél idősebb valaki, a hatás tartóssága rövidül, de egy-másfél évig elégedett lesz, és az eljárás megismételhető. Általánosságban pedig azt szoktuk mondani, hogy a hatás valóban tartós, ami több évet jelent.

Akkor, ha valaki új életet kezd? Nem megy napra, sok vizet iszik, ügyel az étkezésére és bőven használ hidratáló szereket… Vagyis betart minden életmódbeli szabályt, amit korábban vidáman megszegett?

Ez már rajta múlik. Attól függően, hogy milyen lézerrel történt a beavatkozás egy vagy két hónapig még védeni kell az arcbőrt, de több, a kezeléssel kapcsolatos megszorítás nincs. Az viszont igaz, hogy az életmód meglátszik az arcon. Ha valaki napozik, bár tudja, hogy ezzel árt az arcbőrének, vagy nem mond le a cigarettáról akkor sem ha a dohányzás miatt a kötőszövete hamarabb elfárad... Nos ez az ő döntése. Önmagában azzal, hogy valaki eljön egy lézeres kezelésre, nem kezd új életet. De lehet, hogy épp az ad neki erőt a váltáshoz, hogy rendbe hoztuk az arcát, a dekoltázsát és szeretné minél hosszabb ideig élvezni a hatást.
V.V

Kérdezzen az orvostól!

Ha többet szeretne tudni kezeléseinkről, ha nem biztos benne, melyik nyújtaná az Ön számára az ideális megoldást, tegye fel kérdéseit szakorvosainknak!

Kérdezni szeretnék

Pácienseink véleménye

Ők azok, akik változtattak azokon a problémákon, amik esetleg már évek óta nehezítették a mindennapjaikat és nálunk szerzett tapasztalataikat megosztják kedves olvasóinkkal.

Elolvasom

Kezeléseink ára

Kötelezettség nélkül is felkeresheti klinikánkat, és személyesen tájékozódjon kezelt pácienseink tapasztalatairól, eddigi eredményeinkről.

Részletek

Szépségpont gyűjtés

Szeretné Ön is jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen megoldani esztétikai problémáit? A Bársony Szépségpontokkal ez lehetséges.

Részletek